
Diabetes burn-out: herken en voorkom het
Diabetes burn-out verdwijnt stilaan uit de taboesfeer. Gelukkig want steeds meer mensen met diabetes maken een diabetes burn-out (of diabetesdepressie) door. Volgens onderzoek lopen T1D’s bijna 50% meer depressie dan niet-diabetici. Een diabetes burn-out klinkt als een raar en exotisch dier. Velen vrezen het, zelfs zonder het ooit in de ogen gekeken te hebben. Die angst is normaal, maar met de juiste kennis herken je tijdig de symptomen mocht het ooit op je diabetespad belanden én weet je hoe je het tij kan doen keren.
Hoe ontstaat een diabetes burn-out?
Uit onderzoek blijkt dat 20 tot 40 procent van de diabeten met somberheid, angst of stress worstelen. Ze voelen zich overweldigd door hun aandoening, gefrustreerd en verslagen. Dé omschrijving van een diabetes-burn-out. Een diabetes burn-out is trouwens niet zomaar een ‘burn-out’. Een recente Britse studie heeft het verschil tussen emotionele stress bij een chronische ziekte en een klassieke psychische stoornis duidelijk aangetoond. Emotionele stress bij diabetes wordt ook wel ‘diabetes distress’ (DD) genoemd. Wie met diabetes leeft, kan zich daar meteen iets bij voorstellen.
Leven met diabetes is topsport
Het vraagt elke dag opnieuw je volle aandacht. Diabetes heb je niet voor even. Het is er 24/7, 365 dagen per jaar, zonder pauzeknop. Soms kan een auto-immuunziekte zo overweldigend zijn dat er geen uitweg lijkt. Elke dag opnieuw moet je honderden keuzes maken die je in of uit evenwicht kunnen brengen. En dan zijn er nog de dagelijkse bloedprikken en insulineshots… Je mentale stress wordt steeds groter en tast je mindset aan: dé oorzaak van alle lijden voor mensen met type 1-diabetes.
Diabetes kan je emotioneel en fysiek volledig uitputten
Stressgevoelens brengen trouwens nog een extra probleem met zich mee. Ze doen je bloedsuikerspiegel schommelen, net als mogelijke neveneffecten van stress zoals slecht slapen, maaltijden overslaan, meer alcohol drinken, medicatiegebruik… Een vicieuze cirkel. De cyclus van negativiteit doorbreken is hét antwoord op een diabetes burn-out.
Hoe voelt een diabetes burn-out?
Vandaag beschouw ik mijn diabetes burn-out als een geschenk, maar destijds zag ik het niet zo positief. Ik was 38 toen het spreekwoordelijke licht uitging. Ik voelde me leeg, nutteloos en sleepte me door de dag. Het was niet de eerste keer dat mijn lichaam aan de alarmbel trok. Een jaar eerder al zat ik vaak bij de dokter met blaasontstekingen, darmkrampen en vermoeidheidsklachten. Dit was duidelijk meer dan een dipje, maar met een drukke job, (de liefste) twee kleuters en een man die voor z’n werk vaak in het buitenland verbleef, was het niet zo gek dat ik moe was, toch?
Mijn gezondheid was de boosdoener
Dat mijn gezondheid dé boosdoener zou zijn, daar had geen enkele burn-outcoach of dokter de link mee gelegd. Mijn burn-out en onstabiele bloedsuikers waren slechts symptomen. De echte oorzaak van alle ellende was mijn ‘diabetes’. Daar kwam ik pas achter toen ik mijn speurtocht startte in de wereld van de orthomoleculaire geneeskunde en op een andere manier begon te leven. Door mijn lichaam te voeden in plaats van te vullen voelde ik het stilletjes aan beter gaan. Met de hulp van een coach én actie van mezelf maakte de donkere gedachtestroom in mijn hoofd langzaam plaats voor een positieve kijk. Mijn zelfvertrouwen groeide, stap voor stap.
Ik heb me lang geschaamd voor mij ziekte
Vroeger liep ik nooit met mijn insulinepomp bloot. Nu is dat geen issue meer. Iedereen mag het zien. Diabetes hoort bij me. De tijd dat mijn aandoening mijn leven bepaalde, ligt achter me. Ik kies mijn eigen koers. En dat gun ik anderen ook. Als lotgenoot wil ik een bron van inspiratie zijn. Jouw grootste supporter. Als orthomoleculair therapeut en gecertificeerd lifestylecoach wil ik je de weg tonen naar levenslang diabetesmanagement.
Vond je dit interessant? Lees dan vooral ook mijn blog:
Hoe herstel je van een diabetes-burn-out